13.4 La, Pudotuspelit, Pronssiottelu, Ilves FS – FC Sport j, Vaasa, 4-2 (0-0) Kauppi Sports Center.

Ilveksen maalit: 27′ Jokisalo, 31′ Mäntylä, 37′ Pöyry, 39′ Jokisalo

Sportin maalit: Hakala 26′, Rintanen 31′

Raportti:

Ilves sai otteluun hyvän latauksen päälle minkä aisti jo alkulämmittelystä. Pronssimitalit todellakin kiinnostivat ja kauden päättäminen voittoon oli tärkeää. Ensimmäisellä puoliaika näytti, että mitalien tavoittelun suurimmaksi esteeksi oli nousemassa maalinteko. Ensimmäisessä välierässä GFT pystyi Kaupissa pitämään Ilveksen nollilla ja Sport onnistui siinä tällä kertaa lähes 28.minuutin ajan. Avausjakson parhaat Ilves-paikat osuivat kahteen kertaan kauden tehopelaaja Emilia Jokisalolle jonka läpiajon torjui alussa Sport-maalivahti Wilma Teirfolk. 13.minuutin kohdalla Jokisalon yrityksen pelasti Tiialeena Hakala. Kolmas huippupaikka Ilveksellä oli Jonna Kykkäsellä joka osui Maria Mäntylän syötöstä tolppaan. Sportin joukkueesta selkeästi vaarallisin oli Pivot-pelaaja Pipsa Lahtinen joka työllisti Ilves-puolustusta ja maalissa välierän tapaan hyvin torjunutta Lilli Sandströmiä.

Toisella puolikkaalla Ilves kävi lähellä johtomaalia Jenni Häkli – Mäntylä – Kykkänen hyökkäyskolmikon testatessa Teirfolkin taitoja Sport-maalissa. Ilveksen epäonnistuessa maalissa sai Sport avausosumansa ajassa 26.20, kun Hakala oli ensimmäisenä Sandströmin torjunnasta kimmonneessa paluupallossa. Laukauksen maalille lähetti monien mielestä väärin tuomitusta kulmapotkusta Sport-kapteeni Maarit Vitikka. Tämän maalin jälkeen Ilveksen hyökkäys viimein terävöityi ja vain vähän yli minuutti myöhemmin Jonna Hyvärinen tarjoili hienon syötön Sport-puolustuksen selustaan johon kiirehtinyt Jokisalo sijoitti taidokkaasti ohi Teirfolkin ja lukemat muuttuivat 1-1:een. Tässä kohtaa näytti, että Ilves saisi lopullisen otteen pelistä, mutta hyvän kauden pelannut Sport oli tullut taistelemaan pronssista tosissaan. Ajassa 31.00 jälleen kulmapotkusta Anni Rintanen unohtui takatolpalle vapaaksi ja Vitikka sai toimitettua hänelle erinomaisen syötön ja Sport pääsi jälleen johtoon. Ilves kuittasi kuitenkin nopeasti. Vain 13 sekuntia myöhemmin Kaupissa pelatun keskinäisen runkosarja ottelun tavoin Kykkänen löysi Mäntylän takatolpalta joka iski lukemat tasoihin 2-2:een. Riemastuttava johtomaali 3-2 syntyi ajassa 37.31 Jokisalon syötön tavoittaessa Tiina Pöyryn takatolpalta. Ilveksen kahden tämän hetken maajoukkuepelaajan kombinaatio jäi ottelun voittomaaliksi. Sportille ei jäänyt kuin pari minuuttia aikaa ja se yrittikin pian lentävällä maalivahdilla, mutta Jokisalo katkaisi viimeisen minuutin aluksi Vaasalaisten poikittaissyötön ja sijoitti tyhjiin 4-2 loppulukemat. Päätössummerin soidessa Satu Pesonen laukoi vielä pallon Sportin tyhjään maaliin, mutta maali hylättiin lopulta sillä perusteella, että tuomarit olivat ehtineet jo viheltää ottelun päättyneeksi. Viralliset loppulukemat historian kirjoihin siis 4-2. Loppulukemien kanssa sekoilusta huolimatta Tamperelaiset saivat historiansa ensimmäistä kertaa pronssiset mitalit kaulaansa. Kausi jatkuu vielä kahden viikon ajan harjoituksilla jonka jälkeen edessä on pitkän kauden jälkeen ansaittu tauko.

Ennakko:

Runkosarjan voitosta huolimatta Ilves kohtasi välierissä selvästi kovimman mahdollisen vastustajan GFT:n ja tippui kahdella maalin tappiolla historiansa ensimmäiseen pronssiotteluun. Tämä ottelu saadaan kuitenkin lauantaina kotikentälle ja tarjolla on mahdollisuus päättää kausi voittoon ja jatkaa mitaliputkea jo kuuden kauden mittaiseksi. Vierailija FC Sport putosi välierissä ACE:lle voitoin 1-2. Ratkaiseva kolmas ottelu venyi aina jatkoajalle asti ja siellä ACE karkasi 3-1 voittoon. Sportin kävi harmittavan lähellä ensimmäistä loppuottelupaikkaansa aivan varsinaisen peliajan lopussa. Välieräsarjassa Vaasalaisia kantoivat erityisesti maalivahti Karoliina Muurimäki ja maajoukkueen tuleviin Tshekki-otteluihin valittu pivot-pelaaja Pipsa Lahtinen. Myös kapteeni Maarit Vitikka on ollut yhtenä tärkeänä osana Sportin vahvalla kaudella. Vaasalaisilla oli erittäin pitkä putki lähes kokonaan ilman tappioita huonon alkukauden jälkeen. Ilves onnistui kuitenkin Sportin viimeksi voittamaan keskinäisessa ottelussa Kaupissa lukemin 6-3. Tamperelaiset pääsevät otteluun jälleen täydellä kokoonpanolla ja ilman suurempia vaivoja. Ilveksellä on siis hyvä valmius varmasti kovaan taisteluun himmeimistä mitaleista. Viime kaudella Sport pelasi myöskin pronssiottelussa ja haki silloin mitalit kotiin Torniosta asti. Nyt joukkue matkustaa kolmatta kertaa lyhyen ajan sisään Tampereelle ja haluaa varmasti poistua täältä välillä myös voittajana.

Naisten pronssiottelu toimii tällä kertaa myös hyvänä esiotteluna illan miesten maaottelulle Suomi-Espanja (klo 17). Toivotaan että mahdollisimman moni löytää paikan päälle molempiin hienoihin otteluihin.