Ilves FS naisten joukkue on hakenut joka vuosi kovempia pelejä kansainvälisiltä kentiltä ja tänä vuonna joukkue osallistui kovatasoiseen Futsalfem Aveiro Cupiin Portugalissa.

Alla kaikkien otteluiden raportit ja videokoosteet

Ilveksen turnausennakko täällä.

Aveiro Futsal Cupissa niukka avaustappio

Ilves FS-Restauradores Avintenses 2-4 (2-2)

Ilves FS aloitti perjantaina pelinsä Portugalissa kansainvälisessä Aveiro Futsal Cupissa. Ensimmäisenä päivänä vastassa oli Portugalin liigassa neljänneksi sijoittunut Restauradores Avintenses, jota vastaan käytiin kovavauhtinen ottelu.

2 x 20 minuutin juoksevalla ajalla pelatun pelin alussa portugalilaiset näyttivät yksilötaitojaan ja haastoivat yhdellä yhtä vastaan toistuvasti ja tehokkaasti. Emiilia Syvänen Ilveksen maalilla joutui venymään huipputorjuntaan heti ottelun alussa ja tilanteita Ilveksen maalille vyöryi selvästi enemmän kuin kotimaissa Naisten Futsal-Liigan otteluissa.

Totuttuaan pelin tempoon, pääsi Ilves iskemään avausmaalin. Mira Teittinen katkaisi portugalilaisten pystysyötön ja päätti vastahyökkäyksen vasemman jalan vetoon vieden Ilveksen johtoon. Vuoden ensimmäinen kv-maali vapautti lisää iloa Ilveksen peliin.

Heti seuraavasta tilanteesta Ilves nousi kahden maalin johtoon. Pallo pelattiin pystyyn Jenni Häklille, joka antoi portugalilaisten maksaa omaa lääkettään. Väkevä haasto pivot-paikalta ohi vastustajan puolustajan avasi vetopaikan ja Häkli pommitti sydämensä kyllyydestä. Maalivahti sai käden vedon eteen, mutta se eu riittänyt. Pallo lipui yli maaliviivan ja Ilves oli hetkessä noussut kahden maalin johtoon.

Restauradores Avintenses ei osumista hätkähtänyt vaan jatkoi napakoiden hyökkäysten tekoa aina paikan saatuaan. Ilveksen harmiksi yritys tuotti myös tulosta. Portugalilaiset pääsivät ensin lähietäisyydeltä kaventamaan tilanteeksi 1-2 ja hetkeä myöhemmin laitahaasto avasi vetopaikan ja pallo napsahti tarkasti takatolpan kautta Ilveksen maaliin.

Toisella puoliajalla vastustaja pääsi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon. Korkealla prässillä pelanneelle Ilvekselle tuli merkkausvirhe ja vastustaja iski läpiajosta 3-2 johtomaalin. Hieman myöhemmin pääsivät portugalilaiset iskemään pallonriiston jälkeen tilanteeksi jo 4-2 ja Ilvekselle jäi kirittävää.

Vastustajan tapaan myös Ilves-pelaajat tekivät ennakkoluulottomasti haastoja ja vastustaja joutui useita kertoja rikkomaan estäen maalipaikat. Lopulta virheet tulivat täyteen ja Häkli pääsi yrittämään kavennusta kymmenestä metristä. Pallo aivan ylänurkkaan ja Ilveksen kiri oli alkanut.

Ilves FS onnistui pyörittämään lentävällä maalivahdilla tukun erinomaisia maalipaikkoja, mutta kaivattu kavennus jäi syntymättä. Parhaille paikoille pääsivät Tiina Pöyry, joka ohjasi komeasti lähietäisyydeltä pallon kohti ylänurkkaa, mutta vastustajan maalivahti venyi huipputorjuntaan. Myös viimeisillä sekunneilla Ilves pääsi kahdesti laukomaan. Huippupelin pelannut portugalilaisten maalivahti onnistui kuitenkin selvittämään tilanteet ja tärkeät avauspisteet jäivät Ilvekseltä saamatta.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FIlvesfs%2Fvideos%2F1208112099212852%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Aveiron joukkue ei mahtanut Ilvekselle mitään

FWAC 2016 – Ilves FS 2-5 (1-2)

Lauantain toisessa ottelussa Ilves FS kohtasi kisojen järjestäjäjoukkueen FWAC 2016, johon oli koottu Aveiron parhaita pelaajia. FWAC taisteli Ilveksen kanssa lohkon sijoista 3.-4. ja lähti portugalilaiseen tyyliin pelaamaan taitavaa pallonhallintafutsalia.

Aiemmat ottelut olivat totuttaneet Ilves-pelaajat teknisesti taitavia pelaajia vastaan pelaamiseen ja Ilves pääsikin erinomaisessa vireessä kohtaamaan kotijoukkueen.

Ilves loi ottelun ensimmäiset maalipaikat ja pääsi myös johtoon. Terävästi hyökkäyssuuntaan läpi turnauksen pelannut Jenni Häkli karkasi vartijaltaan ja tuikkasi kärkkärin takanurkkaan ohi vastustajana maalivahdin.

Portugalilaisten tasoitus syntyi pallonriiston jälkeen. Vastustajapelaaja karkasi läpiajoon, eikä Lilli Sandström ylttänyt venymään tarkan sijoituksen tielle.

Molemmat joukkueet kolistelivat rimoja lyhyen ajan sisään. Jonna Kykkäsen veto otti matkalla pienen kimmokkeen harhauttaen vastustajan maalivahdin, mutta ylärima pelasti portugalilaiset. FWAC osui hetkeä myöhemmin maskin takaa tulleesta vapaapotkusta tolppaan, joten rimat pelastivat myös Ilveksen.

Ilves pääsi puoliajalle lopulta 1-2 johdossa. Sandströmin pitkä avaus tavoitti Häklin, jonka veto kilpistyi maalivahtiin, mutta Kykkänen oli jatkopallossa ensimmäisenä ja vei Ilveksen johtoon.

Ilves FS paransi peliään entisestään toiselle puoliajalle. Sandström löysi uudelleen nopealla avauksella Häklin, tällä kertaa oikeasta laidasta ja pallo löytyi jälleen vastustajan verkoista. Taitava haasto ja vastustamaton laukaus takanurkkaan Häkliltä.

Aveirolaiset osuivat vielä kertaalleen. Pallo pyöri pitkän hyökkäyksen aikana vaarallisesti Ilves-päädyssä ja lopulta tolppalaukauksen jälkeen vastustaja pääsi maaliviivalta kaventamaan tilanteeksi 2-3.

Portugalilaisten hakiessa yhä rohkeammin tasoitusta pääsi Ilves rokottamaan vastahyökkäyksistä. Neljäs täysosuma roikkui ilmassa monen pelaajan päästessä koittamaan viimeistelyä. Vapauttava neljäs maali syntyi sivurajapotkusta. Pallo tuli pienen kimmokkeen jälkeen takatolpalle, jossa paikalla oli jälleen kerran Häkli. Varma viimeistely nosti Ilveksen takaisin kahden maalin johtoon.

Loppulukemat 2-5 iski puolitoista minuuttia ennen loppua hyvin pelatun kuvion päätteeksi Tiina Pöyry. FWAC ei tilanteesta enää noussut, joten Ilves avasi voittotilinsä ja jatkoi taistelua lohkon kolmossijasta.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FIlvesfs%2Fvideos%2Fvb.351637834860287%2F1208912472466148%2F%3Ftype%3D3&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Sunnuntai toi lisää pisteitä

KTP Nieuw Roden – Ilves FS 0-1 (0-1)

Sunnuntain pelit käynnistyivät Ilveksellä jo aamuyhdeksältä, joten joukkueella oli vuorossa todella aikainen herätys, jota helpottivat joukkueenjohtajan leipomosta tuodut vastapaistetut croissantit ja leivät. Eihän näin hyvillä eväillä voi hävitä, eihän?

Vastassa oli Ilvekselle tuttu joukkue, KTP Nieuw Roden alankomaista. Joukkueet kohtasivat viime vuonna Puolan kv-turnauksen finaalissa, jonka Ilves FS vei nimiinsä rangaistuspotkukilpailun kautta.

Nieuw Roden oli pelannut turnauksessa vastaavasti kuin Ilves ja kyseessä oli taistelu lohkon kolmossijasta. Tiivistä puolustusta ja suoraviivaista vastahyökkäyspeliä turnauksessa väläytellyt joukkue oli tuttu Ilvekselle ja valmentaja Jaakko Laitiselta löytyikin vastaavat teesit ottelusuunnitelmaksi kuin vuosi sitten. Tarkkaa peliä oli luvassa.

Ensimmäisellä puoliajalla enemmän laukaisupaikoille pääsi vastahyökkäyksiinsä luottanut vastustaja. Emiilia Syvänen napsi ottelussa tärkeitä torjuntoja eikä kenttäpelaajat tinkineet puolustuksesta, joten ottelu eteni Ilveksen käsikirjoituksen mukaisesti.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Ilves sai sivurajapotkun ja Laitinen otti samantien tilanteessa aikalisän ja laittoi erikoisketjun sisällä. Taktinen veto tuotti tulosta. Anni Karelehdon tarkka veto painui maskin takaa alanurkkaan ja Ilves pääsi puoliajalle 0-1 johdossa.

Toisella puoliajalla maalipaikkoja nähtiin molemmilta joukkueilta useita, mutta täysosumat olivat tiukassa. Pallo pyöri pariinkin kertaan Nieuw Rodenin maaliviivalla menemättä kuitenkaan sisään asti ja Syvänen Ilveksen maalilla joutui venymään upeaan jalkatorjuntaan vastustajalle auettua kertaalleen puhdas läpiajo.

Syvänen pelasti täydet pisteet Ilvekselle aivan ottelun lopussa. Alankomaalaiset saivat pelattua erinomaisen maalipaikan, mutta täyteen pituuteensa venyttänyt Syvänen sai kädet väliin sekä läheltä tulleeseen kääntölaukaukseen kuten myös jatkopalloon. Se jäi ottelun viimeiseksi tilanteeksi, joten Ilves nousi voitolla lohkossa kolmanneksi.

Ilves FS upeassa tasonmittauksessa

Ilves FS-Cidade de As Burgas 1-3

Ilveksen lauantain ensimmäinen ottelu Aveiro Futsal Cupissa oli upea tasonmittaus keltapaidoille. Vastassa oli hyvin perinteinen espanjalainen naisfutsaljoukkue, Cidade de As Burgas, joka on Espanjan liigassa ollut mitaleilla ja pelasi vasta tovi sitten Espanjan Futsal Cupin finaalissa.

Ilves ei kuvia kumarrellut vaan lähti aktiivisesti prässäämään vastustajaa ylhäältä ja kun asenne oli joukkueella kohdillaan, ei pelin avaaminen ollut espanjalaisille helppoa. Ilves pääsi heti ensimmäisellä peliminuutilla syötönkatkoon ja loi ottelun ensimmäisen maalipaikan.

Burgas osoitti kokemuksensa ottaen ottelussa pallonhallinnan itselleen ja Ilves oli pakotettu puolustamaan omaa päätään tarkasti. Sehän otteluun erinomaisesti latautuneille keltapaidoille sopi. Aina tilaisuuden tullen Ilves iski vastaan ja sai myös syötönkatkojen ja pallonriistojen kautta luotua hyviä paikkoja hyökätä ylöspäin.

Turnauksen aiemmissa otteluissa Burgasin pelaajat olivat leikitelleet murskalukemia vastustajista, mutta tiukasti joukkueena pelannut Ilves FS ei ollut helposti murrettavissa ja viimeisenä lukkona toimi maalilla pelannut Lilli Sandström, joka katkoi kentän viimeisenä pelaajana pitkät pallot.

Taitavasti haastaneet espanjalaiset saivat luotua maalipaikkoja varsinkin laidalta läpi haastamalla. Parin vetopaikan jälkeen ennakkosuosikit pääsivätkin johtoon. Ilveksen merkkausvirhe jätti laitapelaajan vapaaksi eikä lopulta Sandströmkään voinut kahdella nollaa vastaan tilanteelle mitään.

Ilveksen Jonna Hyvärinen pääsi yhteen ensimmäisen puoliajan parhaista maalipaikoista. Mira Teittinen päästi syötön upeasti jalkojensa välistä toiseen laitaan, josta Hyvärinen pääsi läpiajoon. Laukaus kuitenkin hieman ohi etukulmasta.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopulla Cidade de As Burgas sai heppoisesti vihelletyn rangaistuspotkun, josta pääsivät 0-2 johtoon. Kun vielä toisen puoliajan alussa Jonna Kykkäsen venytys syötönkatkoon kimmoitti pallon omaan maaliin, oli Ilveksellä todella paljon kirittävää.

Takaosumien jälkeen Ilveksellä ei ollut ottelussa enää hävittävää ja se näkyi vapantuneempina suorituksina kentällä. Ajatus ja syötöt alkoivat napsahtelemaan kohdalleen ja Burgas vetääntyi puolustamaan omaa maaliaan tiiviimmin.

Erinomainen kavennuspaikka syntyi Ilveksen vastahyökkäyksestä. Jenni Häkli toimitti pallon takatolpalle, josta Maria Mäntylä ei saanut kunnon osumaa palloon, vaan se kimposi ohi tyhjän maalin. Seuraavasta tilanteesta Ilves onnistui. Tiina Pöyry onnistui pallonriistossa syvällä vastustajan päädyssä ja tarjosi Teittiselle paikan putata pallo tyhjiin.

Hetkeä myöhemmin Pöyry sai syötettyä pallon liukumalla takatolpalle, mutta syöttö suuntautui hieman liian eteen, eikä aktiivisesti pelannut Mantylä ylettynyt aivan kurottamaan palloon. Pöyry tarjoili myös yhden puolittaisen läpiajon Jenni Häklille, mutta Burgasin maalivahti sai peitettyä maalinsa.

Ilves onnistui luomaan vielä yhden erinomaisen maalipaikan lentävällä maalivahdilla pelaten, mutta kun Jonna Kykkäsen tarjoamasta mainiosta diagonaalisyötöstä ei Pöyrykään osunut maaliin, jäi Ilveksen kiri puolittaiseksi, ja loppulukemiksi merkittiin Cidade de As Burgasille 1-3 voitto.

Vastassa ottelussa oli kuitenkin rutinoitunut Espanjan liigan joukkue, joka on tottunut menestyksen hakemiseen. Siihen peilaten oli Ilveksen esitys erinomainen. Toki ottelun loppuvaiheiden menetetyt paikat jäivät kaivelemaan, sillä täysin onnistuneella pelillä olisi ottelusta voinut saada jopa tasapelipisteen. Upea esitys joka tapauksessa Ilves FS naisilta!

Eksoottinen vastustaja Angolasta

Chapessaca do Huambo – Ilves FS 2-2 (1-1)

Ilveksen turnauksen viimeisessä ottelussa vastaan asteli eksoottinen vastustaja. Angolalainen Chapessaca do Huambo oli kentien ensimmäinen afrikkalainen futsaljoukkue, jonka suomalaisjoukkue on koskaan futsalkentillä kohdannut.

Omintakeisella tyylillä pelanneet angolalaiset olivat turnauksessa näyttäneet vahvuutensa hyökkäyssuuntaan. Joukkue oli täynnä taitavia ja maalinälkäisiä pelaajia, joiden puolustussuunnan pelaaminen oli sen sijaan hieman kysymysmerkki. Siinä missä suomalaisille pelaajille toitotetaan että pitäisi miettiä puolustusta jo hyökätessään, taisi angolalainen tapa olla vastakkainen; mieti hyökkäystä jo puolustaessasi.

Ilveksen parhaat paukut olivat turnauksessa jo käytetty, joten viimeinen ottelu lohkojumboa vastaan ei tarjonnut hienouksia. Syötöt eivät enää napsahdelleet kohdalleen kuten aiemmissa peleissä eikä sihtiä löytynyt myöskään viimeistelyyn. Ottelu meni ajoittain myös melkoiseksi taistelupalloksi angolalaisten pelatessa tilanteet fyysisti todella kovaa loppuun saakka.

Ilves jäi ottelussa tappiolle. Angolalaiset saivat käynnistettyä nopean vastahyökkäyksen, joka päättyi upeaan soolokuljetukseen. Väkevästi maalille saakka kuljettanut vastustaja laukoi sydämensä kyllyydestä pallon verkkoon ja vei Huambon yllätysjohtoon. Johtoasema toi selvästi lisää virtaa myös angolalaisten puolustuspeliin.

Aivan kuten sunnuntain ensimmäisessäkin pelissä, myös Huamboa vastaan Ilves tasoitti erikoistilanteesta aivan ensimmäisen puoliajan lopulla. Tiina Pöyry toimitti sivurajasta kovan pallon maalille ja se kimposi puolustajan kautta sisään. Puoliaikatulos 1-1.

Tasatilannetta ei kestänyt kauaa. Heti toisen puoliajan ensiminuuteilla angolalaiset saivat riistettyä pallon Ilveksen alimmalta pelaajalta ja tilanteesta seurannut läpiajo vei vastustajan uudelleen johtoon.

Ilves hakkasi päätään angolalaispuolustukseen läpi toisen puoliajan, kunnes lentävällä maalivahdilla pelaten syntyi tasoitus. Pöyry yllätti vastustajan laukomalla suoraan pienestä kulmasta pallon sisään ja ottelussa tasattiin pisteet lukemin 2-2.

Aveiro Futsal Cup tarjosi Ilvekselle juuri sellaisia otteluita mitä joukkue hakikin. Vastaan asteli joukkueita sekä Espanjan että Portugalin liigan huipulta ja turnauksen kovasta tasosta kertaa myös se että Ilves FS jäi turnauksessa jaetulle 5. sijalle Portugalin hallitsevan futsalmestarin kanssa.

Turnauksen finaalissa kohtasi kaksi espanjalaisjoukkuetta Cidade de As Burgas, jolle Ilves hävisi 3-1, sekä Ourense Envialia FSF. Burgas vei finaalia kokemuksellaan ja voittolukemiksi kirjattiin lopulta 4-2 (3-1). Pronssimitalit pokkasi Portugalin liigan neloseksi viime kaudella sijoittunut Restauradores Avintenses, jonka kanssa Ilves FS pelasi todella tasaisen turnauksen avausottelun, jonka Ilves hävisi lopulta yhdellä maalilla.

ILMOITTAUTUMISAIKA ILVEKSEN FUTSALIN JUNIORITOIMINTOIHIN ON ALKANUT – TULE MUKAAN
Ilveksen naiset kohtaavat kovia vastuksia Portugalissa kansainvälisessä turnauksessa