4.3.La, Liiga Ilves FS – YIlves 11-2 (4-1)

Lähtökohdat otteluun olivat joukkueilla täysin erilaiset. Tampereen Ilves tarvitsi voittoa pitääkseen ACE:n takanaan runkosarjan voittotaistelussa. Ylöjärven Ilveksen hyvä kevätkausi oli nostanut joukkueen jo ajat sitten kauas putoamiskamppailusta. Pudotuspelipaikkaan sen sijaan mahdollisuudet menivät edellisellä viikolla. Motivaatioetu oli siis kotijoukkueella ja tänään se näkyi selvästi kentällä koko ottelun ajan. Siitä huolimatta vieraat vastasivat ottelun avausmaalista YIlveksen maalivahdin Iida Koskisen torjuessa Ilveksen ensimmäiset hyvät tekopaikat. Ylöjärveläisten avausmaali tuli Ilveksen huolimattoman pelin jälkeen. 0-1 maalista vastasi taitava nuori pelaaja Elisa Ilottu. Maalin jälkeen Ilves FS keräsi itsensä nopeasti ja vain 24 sekuntia myöhemmin hyvin pelatusta hyökkäyksestä ja Maria Mäntylän laukauksesta pallo ohjautui maaliin YIlves-pelaajan kautta. Ensimmäinen kymmenminuuttinen mentiin vielä tasalukemissa, mutta sitten alkoivat tehdä eroa. 10.34 ajassa Mäntylä teki iltapäivän avausmaalinsa. Jonna Kykkänen haastoi lähellä päätyä itsensä ohi YIlves-pelaajasta ja toimitti kovan pallon maalille johon Mäntylä sai jalkansa osuvasti väliin. 2-1 tilanteessa YIlves oli vielä päästä mukaan, mutta Ilveksen maalilla Lilli Sandström piti jälleen kerran pintansa. Pian toisessa päässä kolisi, kun kokoonpanoon palannut Emilia Jokisalo pelasi itsensä laidasta läpi ja laukoi maalia kohti. Maalilla ollut Elina Korsumäki merkittiin tekijäksi vaikka videoltakin on vaikea nähdä oliko kosketusta palloon tilanteessa. Joka tapauksessa Ilves johti jo 3-1. Pian tullut 4-1 maali oli hyvin samanlainen kuin toinen osuma. Tällä kertaa Liisa Kuuloja laidasta läpi, pallo maalille Mäntylän jalkaan ja siitä verkkoihin. Taukoa ennen oli Tamperelaisilla vielä pari hyvää tilannetta, mutta 4-1 lukemilla paussille mentiin.

Toisen puoliajan alussa ottelun voittaja ratkesi. Ilves toki halusi tehdä tänään mahdollisimman paljon maaleja siltä varalta, että ACE onnistuisi Nokialla niitä myös tekemään. ACE:n pelatesssa kuitenkin tasalukemissa samaan aikaan oli tunnelma Tesomalla rento ja pelaaminen vieläkin sen näköistä. Heti jakson alussa Korsumäki onnistui Jokisalon komeasta läpisyötöstä ja pian sen perään Jokisalo maalasi tällä kertaa Tiina Pöyryn syötöstä lukemat 6-1:een. Toisella puoliajalla Tamperelaiset tekivät vielä viisi maalia. Tekijöinä Kykkänen kahdesti, Mäntylä kerran kuten myös Satu Pesonen ja 7-1 maalin vielä tehnyt Jokisalo. YIlves kavensi vielä lopussa kerran ja lukemat taululla olivat 11-2. Lopussa Ilves pystyi hieman lepuuttamaan eniten sitä tarvinneita pelaajia ja myöskin loppukaudesta mukaan tullut Maalivahti Tytti-Maria Mikkola sai ensimmäisen liigaottelunsa pelaamalla viimeiset 5.minuuttia.

Ilvekselle siis vaiherikkaan kauden jälkeen runkosarjan voitto paremman maalieron turvin. Syyskierroksen ongelmien jälkeen joukkue löysi itsensä ja taisteli kevätkierroksen ilman tappioita. Lähtökohta pudotuspeleihin on siis hyvä, mutta ne ovat tietenkin kuin oma kautensa. Ensimmäistä kertaa naisten liigassa nyt pelattavat playoffit ovat oikea tapa ratkaista mestaruus, kun on (ainakin ajoittain) pienten marginaalien pelistä kyse. Esimerkiksi Ilveksen ottelut ACE:n ja GFT:n kesken ovat olleet loppuun asti tiukkoja ja pudotuspelit takaavat liigalle hienon huipennuksen. Ilveksen täytyy kuitenkin ennen mahdollista loppuottelua (ACE:a tai GFT:tä vastaan) raivata tieltään neljänneksi sijoittunut FTK (Kemi-Tornio). 29 pistettä kerännyt joukkue kesti heikommin mennen kauden puolivälin hetkensä ja saavutti Futsal Cupin tyyliin paikan 4:n parhaan joukossa. Tällä kaudella joukkueet eivät ole kohdanneet Tampereella Ilveksen pelattua FTK-kotipelinsä Hattulassa. Tulos siinä pelissä oli 5-1 voitto Ilvekselle. Putaalla 4.2 pelattu joukkueiden välinen kohtaaminen päättyi Tamperelaisille 4-1. Futsal Cupin välierässä joukkueiden kohdatessa Ilves piti johtonsa FTK:n loppukiristä huolimatta, ja eteni niukasti finaaliin 3-2 voitolla. Kyseisessä ottelussa FTK:n paras pistetehtailija Tiia Juntikka osui kahdesti. Juntikan (34+12 runkosarjassa) pitäminen poissa maalipaikoilta on luonnollisesti yksi tärkeimpiä tavoitteita muuta joukkuetta unohtamatta. Toiseksi tehokkaimpaina Kemi-Torniolaisilla on tällä kaudella pelannut Anna Keränen. Keränen on noussut pirteillä esityksillään varmasti jo koko liigan “tietoisuuteen”.

Ottelusarja alkaa lauantaina 11.3 Tesoman palloiluhallilla klo 13.00 ja jatkuu 12.3 sunnuntaina FTK:n kotiottelulla. Mahdollinen kolmas ottelu alustavasti seuraavan viikon keskiviikkona. Loppuottelupaikkaan tarvitaan kaksi voittoa.

Maalikooste: YouTube/Giallo2Nero