5.1.19, Ilves FS – GFT, Espoo 5-2 (3-2)  Kauppi Sports Center, Tampere

Ilveksen maalintekijät: Jokisalo 1′, Pöyry 9′, Oma Maali 17′, Rantala 29′, Mäntylä 37′

GFT:n maalintekijät: Siren 1′, Tjeder D 3′

Raportti:

Ilves sai otteluun erinomaisen alun pelatessaan ”tutusti” hyvän pallonhallinnan kautta. 1-0 maali tuli kuitenkin vastahyökkäysestä Emilia Jokisalon tuodessa pallon laitaa ylös 2 vs 1 tilanteessa. Jokisalo valitsi laukauksen laidalta ja se yllätti tarkkuudellaan GFT-maalivahti Heidi Tahvanaisen. Maalin jälkeistä hyvänolontunnetta ei kestänyt kuitenkaan kauaa, kun jo noin 10 sekunnin päästä GFT:n Tuula Siren onnistui sijoittamaan pallon Ilves-maalin taka-alakulmaan.(1-1) Tasoituksen jälkeen Ilves löysi omaa peliään, mutta sekoili lahjakkaasti vieraille toisen osuman. Keskialueen syötönkatkosta alkaneesta tilanteesta GFT:n Daniela Tjeder pääsi lopulta viimeistelemään taitavalla nostolla 1-2 lukemat taululle. Seuraavilla minuuteilla Tamperelaisista tekopaikoille pääsivät Jokisalo ja Matilda Herranen ja vierailijoilta koko ottelun hyvällä jalalla pelannut D.Tjeder. Ilves oli ensimmäisellä puoliajalla vaarallinen kulmapotkuissaan ja sai onnistumisen maalin muodossa, kun 9.min kohdalla Tiina Pöyry osui maalinedustalta toisella yrityksellään (2-2). Lähimpänä tämän jälkeen kävi viime ottelussa kahteen kertaan maalinteossa onnistunut Ilves-kapteeni Jonna Hyvärinen. Jenni Häklin ja Maiju Hirvosen kaksinkamppailusta irronneeseen palloon Hyvärinen pääsi vasurillaan laukomaan. Laukaus etuyläkulmaan tuli kuitenkin torjutuksi Tahvanaisen toimesta. Kahdesta seuraavasta kulmasta laukoi Häkli, mutta Tahvanainen kesti nämäkin yritykset. Ilveksen iloinen hyökkäysilme varsinkin verrattuna viime kevään finaalisuorituksiin Espoolaisia vastaan toi lisää paikkoja tasaisin välein. Jokisalo oli kahdesti paikoilla ja Herrasen laukaus kävi torjunnan kautta tolpassa. 17′ minuutin kohdalla Tamperelaiset saivat 3-2 johto-osuman onnekkaalla tavalla Jonna Kykkäsen sivurajan muutettua suuntaa GFT-pelaajasta ja painuen yli maaliviivan. Minuutti myöhemmin toisessa päässä Ilves-maalivahti Emiilia Syvänen esitteli taitojaan torjumalla Tjederin napakan ohjauksen lähietäisyydeltä kulmaksi. 1.puoliajan viimeinen huippupaikka tarjoiltiin Jokisalon toimesta Pöyrylle joka osui poikittaissyötöstä GFT-maalin sisätolppaan ja tauolle mentiin Ilveksen johtaessa vain maalilla.

Toisen puoliajan alku oli kotijoukkueelta hieman haparoiva ensimmäisen tapaan. GFT sai painetta Tamperelaismaalille ja Kiia Laine kävi lähellä tasoitusta pallon kimmotessa hänelle huippusektoriin. Vain Syväsen erinomainen torjunta piti keltapaidat vielä johdossa. Ilves pelasi useita laadukkaita syöttöjä pystyyn ja yhdestä näistä oli Herranen lähellä onnistumista. Jokisalon syöttö löysi kuin löysikin Herrasen läpi kahden GFT:n pelaajan. Herrasen yritys kiertää maalivahti kuitenkin epäonnistui Tahvanaisen saadessa jalan väliin. Muutama minuutti myöhemmin päästä päähän menneiden hetkien jälkeen Ilves nukkui omassa päässä ja GFT kävi lähellä maalia sivurajasta. Futsal-ottelut ovat välillä pienestä kiinni ja kun GFT ei hyödyntänyt paikkaansa, niin Ilves onnistui hetkeä myöhemmin 3 vs 2 hyökkäyksestä. Maalin viimeisteli Kykkäsen syötöstä takatolpalta ottelun toisella kosketuksellaan hetki sitten kentälle tullut Nina Rantala. (29.min 4-2) GFT oli kuitenkin lähellä nopeaa kuittia, mutta Tjederin ohjaus takatolpalta painui päätyverkkoihin. Pian tämän jälkeen ottelun tuomareilta jäi näkemättä päivänselvä rike, kun GFT:n Sirenin potku ohi pallosta osuikin suoraan Kykkäsen polveen. Kykkänen pelistä sivuun ja tilanteesta seuranneesta Ilves-penkin aiheellisesta ”ihmettelystä” seurasi Jokisalolle varoitus epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä. Kyseessä oli jo toinen kerta Kaupissa tällä kaudella, kun Kykkänen oli kovan rikkeen kohteena ja tuomaristo ei nähnyt aihetta vihellykseen. Tilanteen jälkeen Ilves oli suurissa vaikeuksissa pelinsä kanssa ja piti kahden maalin johtonsa hieman tuurillakin. Syväsen erinomaisia torjuntoja ja puolustuksen uhrautuvia peittoja laukauksiin tarvittin. GFT:n aikalisän jälkeen vieraat lähtivät hakemaan kavennusta ”lentävällä maalivahdilla”. YV-peli ei kuitenkaan lähtenyt toivotulla tavalla käyntiin vaan Tamperelaisten Maria Mäntylä katkaistessa syötön ja päästessään yksin läpi tyhjää maalia kohti näytti 5-2 täysin varmalta. Jostain kumman syystä Mäntylä päätti laukoa vielä läheltä pallon kovaa verkkoihin ja osui uskomattomasti tolppaan. Koko ottelu oli tämän jälkeen hetken sekaisin. Mäntylä kuitenkin kuittasi tämän kommelluksen vain hetkeä myöhemmin ohjatessaan ”masullaan” pallon verkkoihin Elina Korsumäen syötöstä (37.min 5-2). Tähän ottelu lopulta ratkesi ja viimeiset minuutit eivät tarjonneet enää lisämaaleja.

Ilves vahvisti voitolla asemiaan sarjakärjessä. Pelit jatkuvat tulevana sunnuntaina sarjanousija Team VanPa:n vieraana.

Ennakko:

Syyskierroksen päätteeksi kärkipaikkaa hallussa pitävä Ilves FS kohtaa heti toisen runkosarjanpuolikkaan alkuun lähimmän uhkaajansa. GFT on kahden tappion jälkeen voittanut peräti seitsemän ottelua peräkkäin ja on tällä hetkellä vain kolme pistettä Tamperelaisia jäljessä. Kauden avanneessa TV-ottelussa syyskuun lopussa Ilves oli parempi lukemin 5-3. Sen jälkeen GFT on terävöitynyt tuttuun tapaansa kauden edetessä. GFT:llä suurimman panoksensa tehopisteiden muodossa ovat antaneet vähemmän yllättäen Daniela Tjeder 9+13=22, entinen Ilves-pelaaja Maiju Hirvonen 8+6=14 ja Futsal-maajoukkueessakin kesällä esiintynyt Kiia Laine 8+4=12. Espoolaisten riveissä ensimmäistä kautta pelaavat Siiri Perälä ja maalivahti Heidi Tahvanainen ovat myös ottaneet ison roolin viime vuosista paljon uudistuneessa joukkueessa.

Joulutauon vuoksi Tamperelaisten harjoitusrytmi ei ole aivan totutulla tasolla, mutta tällä viikolla on päästy kahteen otteeseen kentälle ennen GFT-ottelua. Varmasti poissa Tamperelaisilta on Satu Pesonen ja Joulukuussa nuoren pelaajan sopimuksen tehnyt Jonna Uusipaasto. Edellinen Riemu-ottelu kohensi Ilves-pelaajien pistetilastoja reilusti ja toiveena on, että mahdollisimman moni jatkaa tehopisteiden merkeissä myös lauantaina. Olkoonkin että vastustaja on huomattavasti kovempaa luokkaa kuin sarjassa eniten maaleja päästänyt Riemu oli. Ilveksen tehokkaimpina pelaajina ovat kevätkierrokselle lähdettäessä jokaisessa liigaottelussa maalinteossa onnistunut Emilia Jokisalo 12+3=15, valtavasti eteenpäin pelillisesti mennyt Matilda Herranen 4+9=13 ja parhaita kausiaan pelaava Tiina Pöyry 3+6=9. Maalissa Emiilia Syvänen ja Lilli Sandström ovat hoitaneet torjuntatyönsä erinomaisesti (yht: 11 päästettyä maalia).

Tervetuloa Kauppi Sports Centeriin lauantaina 5.1!

Toinen maalin voitto Team VanPa:a vastaan, Sarjajohto kuuteen pisteeseen.