16.3.19, Ylöjärven Ilves – Ilves FS, 4-5 ja. 4-4 (2-1) Ylöjärven Urheilutalo

YIlveksen maalit: Kurtti 5′, Seppälä 9′, Lehtonen 30′, Viitanen 36′,

Ilves FS maalit: Häkli 2′, Kykkänen 34′, Mäntylä 36′, Kykkänen 37′, Häkli 42′

Ottelukooste, YouTube/Giallo2Nero

Raportti:

Aiemmin päivällä pelatut liigaottelut tiesivät sitä, että Ilves tarvitsi vähintään kahden pisteen voiton varmistaakseen runkosarjan kärkipaikan ennen viimeistä kierrosta. Tavoite oli kuitenkin voittaa ottelu jo varsinaisella peliajalla ja palata voittojen tielle. Kotijoukkue Ylöjärven Ilves oli täysin toista mieltä ja ottelusta kehkeytyi yksi jännittävimmistä ja kiihkeimmistä paikalliskamppailuista näiden joukkueiden välillä. Lisätunnelmaa otteluun toi paikan päällä ollut YIlveksen kauden ennätysyleisö (129) joka kannusti luonnollisesti eniten kotijoukkuetta, mutta antoi arvon myös hyville vierasjoukkueen suorituksille.

Ilves jätti tästä ottelusta Emilia Jokisalon pois vielä harjoitusviikon perusteella, mutta Anni Karelehto pääsi takaisin kentälle ja aloittikin ottelun heti alkuminuuteista. Alkuminuuteilla vieraiden peli haki vielä rytmiään pienellä kentällä, ja kotijoukkue oli tutussa salissa kärppänä kiinni irtopalloissa. Ilves-maalilla torjunut Emiilia Syvänen kesti hyvin alkurynnistyksen. Henkisesti tärkeän avausmaalin Ilves FS sai ajassa 02.49, kun Jenni Häkli riisti pallon YIlveksen Esra Erdeniltä ja sijoitti pallon hallitusti ohi vastaan tulleen YIlves-vahdin Saara Viitasen. Vahvasti ”kasvattajaseuraansa” vastaan tänään pelannut Häkli oli lähellä onnistua heti perään, mutta laukaus suuntautui suoraan päin Viitasta. Tamperelaisilla oli otetta pelistä, mutta tilanne kääntyi täysin kahden erikoistilanteen jälkeen. YIlveksen tavaramerkiksi tullut oman pään sivuraja-avaus maalivahtia ylös nostaen puolustettiin heikosti ja loppujen lopuksi Tiina Kurtilla oli helppo työ tasoittaa ottelu maalin edustalta. Muutama minuutti myöhemmin ajassa Riia Seppälän laukaus sivurajasta ohjautui maaliruuhkaasta Ilveksen maaliviivan yli. Tämän jälkeen seurasi pitkä maaliton jakso joka tarjoili kuitenkin tilanteita roppakaupalla ja erittäin fyysistä kaksinkamppailupeliä aivan sääntöjen sallimilla rajamailla. Yhden pelin tauon jälkeen Ilves toi kentälle myös vahvaa kautta pelaavan Maria Mäntylän joka toi tärkeän panoksensa molemman suunnan pelaamiseen. Erinomaisella tasolla pelasi myös Jonna Kykkänen joka aiheutti pallollisena jatkuvasti ongelmia kotijoukkueen puolustukselle ja keräsi tilastoihin tänään muhkeat 2+3 tehot. Aivan jakson lopussa Mäntylällä oli loistopaikka tasoitukseen Häklin syötöstä. mutta hyvin peittänyt Viitanen torjui ja tauolle mentiin YIlveksen johdossa 2-1.

Toisen puoliajan alku antoi osviittaa kuinka hermoja raastava ottelu tulisi lopulta olemaan. Keskialueen kaksinkamppailuista syntyi jatkuvasti ylivoimatilanteita tai hyviä laukaisupaikkoja jommalle kummalle joukkueelle molempien hakiessa aktiivisesti lisämaaleja. Ilves-päässä Syvänen esitti tukun tärkeitä torjuntoja eikä päästänyt kotijoukkuetta karkumatkalle. Toisessa päässä Erden kuittasi aikaisemman virheensä ja pelasti lähes varman maalin Ylöjärven maalin edustalta. 30.minuutin kohdalla YIlveksen Sini Sutinen esitti vahva nousun pohjalta vasenta laitaa pitkin ja toimitti pallon takatolpalle josta 3-1 maalintekijäksi merkittiin Ella Lehtonen. 4-1 maali oli tämän jälkeen äärimmäisen lähellä, mutta jäi Ilveksen suureksi onneksi syntymättä. Tamperelaiset lähtivät viimeisen kolmen ottelun tapaan ja (varmasti seurahistorian uutena ennätyksenä) hakemaan kavennusta ”lentävällä maalivahdilla”. Edellisten otteluiden ”harjoittelu” näytti olleen hyödyllistä, kun YV-peli pyöri tarkasti ja vaarallisesti heti alusta. 34.27 ajassa Häkli löysi Kykkäsen takatolpalta ja lukemat kaventuivat 2-3:een. Hetki myöhemmin ajassa 36.39 kotijoukkueen maalivahti Viitanen hyödynsi Ilveksen hetken herpaantumisen torjuessaan ensin Karelehdon kaukolaukauksen ja sen jälkeen laukoessaan pallon upeasti ilmassa verkkoihin omalta maalialueeltaan. Selvästi kokeneempi vierailijajoukkue Ilves FS hyödynsi kuitenkin kotijoukkueen hyvänolontunteen ja iski samantien takaisin Kykkäsen löytäessä millintarkalla syötöllä maalinedustalle liikkuneen Mäntylän joka kavensi lukemat 3-4:ään. YIlveksen aikalisän jälkeen kotijoukkueelta unohtui päivän tehopelaajat Häkli ja Kykkänen puolustuksen selustaan. Viitanen torjui ensin Häklin laukauksen, mutta Kykkänen laukoi vasemmalla jalalla riemastuttavan tasoituksen. Viimeisillä kahdella minuutilla kolmen pisteen voittoa tarjottiin molemmille, mutta maalivahdit kestivät. Jatkoajalla Ilves kokeili myös lentävällä pelaamista, mutta voittomaali tuli ”tasakentällisin”. Karelehto tavoitteli pitkällä syötöllä Kykkästä kotijoukkueen prässätessä ylhäältä. Syötönkatkosta seuranneen kaksinkamppailun vei nimiinsä Mäntylä joka pelasi Häklille. Häkli ja Kykkänen pelasivat upean kombinaation josta Ilveksen parhaana palkittu Häkli viimeisteli lukemat 4-5 taululle. Ylöjärvi haki tasoitusta vuorostaan lentävällä maalivahdilla loppuajan, mutta Ilves-puolustus pysyi johtoasemassa hyvin tiiviinä tarkasti puolustaneen nelikon Mäntylä, Satu Pesonen, Elina Korsumäki, Tiina Pöyry toimesta. Tamperelaiset varmistivat näin toisen runkosarjavoittonsa pudotuspelien aikakaudella (3kausi pudotuspelejä).

Artikkelin kuva: Jani Virolainen

Ennakko:

Tamperelaiset palaavat maajoukkuetauolta tositoimiin erikoisesta lähtökohdasta. Liigassa kaksi viimeistä ottelua on tuonut tappiot ACE:a ja MusaFutsalia vastaan. Silti Ilves FS on sarjan kärjessä ja on varmistanut jo vähintään kotiedun kahden viikon päästä alkaviin pudotuspelien välieriin. Runkosarjan voitto voi ratketa jopa ennen ottelun alkua, jos GFT voittaa klo 13.15 alkavassa pelissä ACE:n jatkoajalla tai voittolaukauksilla. Hyvästä sarjatilanteesta huolimatta Tamperelaiset eivät ole millään tasolla tyytyväisiä viime aikaisiin otteluihinsa ja nyt onkin se hetki saada pelaaminen pudotuspelien vaatimalle tasolle. Pieni kenttä Ylöjärvellä tarjoaa aina omat haasteensa, mutta aiempia kokemuksia on toki riittämiin tästäkin hallista. Viimeisin kilpailullinen ottelu Urheilutalolta on tosin jo 1,5 vuoden takaa ja silloin YIlves oli hyvin lähellä voittoa, mutta Ilves onnistui tasoittamaan aivan lopussa. Tämän kauden ensimmäinen kohtaaminen marraskuussa oli Ilveksen hallinnassa. Lukemat Tamperelaisille silloin 4-1. Tähän otteluun Ilves näyttäisi saavan viimein takaisin Anni Karelehdon vaihtoehdoksi pohjapelaajan paikalle. Kaksi liigaottelua väliin jättänyt Emilia Jokisalon pelaaminen on vielä epävarmaa, mutta tänä keväänä hänet tullaan ilman takaiskuja vielä näkemään.

Vastustaja Ylöjärven Ilves on ajautunut sarjassa hankalaan tilanteeseen ja tarvitsee kauden kahdesta viimeisestä ottelustaan minimissään 2 pistettä välttääkseen karsinnat olettaen, että nyt karsijan paikalla oleva Team VanPa voittaa kaikkien muiden joukkueiden tapaan Liikunnan Riemun toistamiseen. Viime otteluissa joukkue on pelannut ilman edelliskausien vaarallisinta pisteidentekijäänsä Rosa-Maria Sireniä. Maajoukkueessa karsinnoissa vahvasti esiintynyt Sini Sutinen oli myöskin poissa viime ottelusta ja joutui jättämään myös maajoukkueleirin väliin tällä kertaa. Team VanPa:lle kärsityssä tappiossa kaksi viikkoa sitten Elisa Mattila katseli punaista korttia ja on pelikiellon vuoksi sivussa. Selvää onkin että suuri vastuu ja Ylöjärven lupaaville nuorille pelaajille joita nähtiin runsaasti viime viikon tyttöjen pelaajakehitystapahtumassa Eerikkilässä. Vahvimmat näytöt kyvyistään siellä antoivat maalivahti Helena Unkuri ja pohjapelaaja Riia Seppälä jotka molemmat valittiin tapahtumassa pelatun turnauksen All Stars joukkueeseen. Myös Pivot-pelaaja Emmi Rauhala oli iskussa ja on parantanut otteitaan peli peliltä. YIlves järjestää ottelupäivänä tyttöfutis tapahtuman joka huipentuu tähän paikallisderbyyn.